
Moskova Havacılık Enstitüsü İHA'ların Uçuş Menzilini Artırmak İçin Yeni Nesil Lityum-İyon Piller Geliştirdi
Moskova Havacılık Enstitüsü’nde (MAİ), insansız hava araçları (İHA) için geliştirilmiş özelliklere sahip lityum-iyon batarya prototipleri üretildi. Düşük ağırlığa sahip bu bataryalar, yüksek güç çıkışı ve artırılmış hücre kapasitesi sunarak insansız hava araçlarının uçuş süresini önemli ölçüde uzatıyor. Çalışmalar, MAİ’nin “Radyoelektronik, Telekomünikasyon ve Nanoteknolojiler” (Bölüm 1204) öğretim üyeleri ile “Skolkovo” rezidansı olan bilimsel üretim şirketi “İNTER” uzmanlarının iş birliğiyle yürütülmektedir.
MAİ tarafından geliştirilen bu bataryalar yalnızca İHA’lar için değil, aynı zamanda otomobiller, motosikletler, tekneler, deniz araçları, su altı scooter’ları ve diğer yüksek güçlü cihazlarda da kullanılabilir.
“Bataryalarımız hafif ve güvenli yapıları sayesinde, kapasitelerinin 10 katı kadar akımı uzun süre boyunca performans kaybı olmadan sağlayabiliyor. Bu tür piller, cihazların daha uzun süre çalışmasına olanak tanır. Örneğin, İHA’larda uçuş süresi 20 dakikadan 35 dakikaya çıkarılabilir,” dedi MAİ Aeromobilite Direktörlüğü Proje Yöneticisi İrina Larionova.
Yeni nesil lityum-iyon bataryalar, özel oranlarda kullanılan polimer elektrolitler ve yüksek dağılmış elektrot malzemeleri ile üretildi. Ayrıca, bataryalar benzersiz hücre tasarımıyla dikkat çekiyor. Bu sayede, hem yüksek enerji yoğunluğu sağlanmakta hem de bu enerjiyi hızlı şekilde iletebilmektedir.
“Polimer elektrolitlerin çeşitli avantajları vardır. Lityum iyonlarının geçişine engel olmaz, yanma riski düşüktür ve sıvı elektrolitlere kıyasla sızıntı olasılığı daha azdır. Aynı zamanda daha yüksek enerji kapasitesi ve daha uzun ömür sağlayabilir,” dedi MAİ NİO-12 Başkanı ve “İNTER” şirketinin lityum-iyon batarya ve enerji depolama sistemleri üretim direktörü Pavel Şçur.
Şu anda proje tamamlanmış durumda. Geliştirilen bataryalar, MAİ tarafından üretilen İHA’larda test edilerek başarıyla performans gösterdi. Potansiyel müşterilerle görüşmeler devam ediyor.
Haberin Rusçasını Okumak İçin Tıklayınız.
18.06.2025